Türkiye

Royal Wedding, 19 Mayıs ve düşünceler

Her yerde “Royal Wedding” temalı partiler düzenleniyor, marketlerde çilekler stoklanıyor, Prens Harry-Meghan Markle maskeleri her yerde… İngiltere, kraliyet ailesinin düğünü için binbir heves ve heyecanla hazırlanırken Atatürk ve onun katmış oldukları üzerine bir kez daha düşünüyorum.

Bugünlerde ülkemizde Osmanlı hanedanlığının kaldırılmasına karşı çıkan ve ısrarla o ruhu geri getirmeye çalışan tek tük sesler olsa da; bunun nedenin aslında hepimizin Türkiye’de laik cumhuriyet düzenine hazıra konmuş bir şekilde doğmuş olmamız olduğunu düşünüyorum. Sanırım Atatürk’ün hatası, insanları kendi hakları için başkaldırmaya mecbur bırakmadan onların hayatını daha iyi hale getirecek düzenlemeleri yapması olmuş.

“İngiliz Kraliyet Ailesi devletten maaş mı alıyor”, “nasıl para kazanıyorlar”, “nereden para kazanıyorlar” gibi soruları araştırırken öğreniyorum ki başta Londra olmak üzere ülkenin dört bir yanında toprakları, arsaları, binaları var. Peki bizde? Osmanlı hanedanının arsaları, sarayları, toprakları şimdi çoğunlukla kamu alanı. Bazı alanlar yıllar içinde ne yazık ki satılmış olsa da çoğu halkın malı, veya satılan arazilerden yapılan satışlar da günün sonunda bir şekilde halkın yararına yapılan yatırımlara fon oluyor sonuçta – başımızda sadece görüntü olarak duran bir aileye kazanç olmak yerine.

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” derken yalnızca egemenlik değil, aslında bu ülkeyi gerçekten milletimize “armağan” etmiş Atatürk. Bugün cumhuriyet sayesinde, bizler bir kral ya da kraliçenin toplumu olmak yerine özgür bir toplumuz. Ülkedeki herkes ne kadar bunun farkında emin değilim ama cumhuriyet kazanımlarıyla yetişmiş ve sorgulayabilen bir birey olduğum için mutluyum. Keşke elimizdekilerin değerini de bilsek ve özgürlükleri anlayıp içselleştirebilsek.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun!

Royal Wedding, 19 Mayıs ve düşünceler&rdquo için 2 yorum

  1. O kadar güzel yazmışsınız ki her kelimesine katılıyorum keşke kıymet bilsek. İngilterenin büyük kısmı kraliçenin malıdır zaten.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: