Londra Sağlıklı Yaşam Trendler Yeme-İçme İngiltere İstanbul

Dünyada yükselen beslenme trendi: Veganlık + İstanbul’da vegan beslenmek

Daha sadece bir sene önceydi, Etiler’deki Bi Nevi Deli’ye gittikten sonra İstanbul’daki vegan mekanları araştırmış ve acaba İstanbul’da vegan beslenme üzerine bir yazı mı yazsam demiştim. Sonra elde çok fazla malzeme olmadığını görüp vazgeçmiştim kiii, sadece bir sene geçti ve İstanbul’da vegan yemekler sunan kafelerin sayısı günden güne artıyor. Yurtdışında birkaç yıldır artan vegan beslenme eğilimi bir anda ve çok güzel bir şekilde İstanbul’a sıçradı. Son zamanlarda açılan Makai, Gab Foods gibi mekanların yurtdışındaki örneklerinden farkı yok.

Vegan beslenmek aslında vejetaryenlikten baya farklı, ve baya azim ile disiplin gerektiriyor bence. Hatta beslenme düzeninden çok bir hayat tarzı denebilir, ama bu güzel mekanları denemek için illa vegan olmanız gerekmiyor. 🙂

İşte İstanbul’daki vegan dostu mekanlar:

1- Bi Nevi Deli

Böyle bir liste yapılacaksa sorgusuz bir numarada olacak mekan “Bi Nevi Deli”. İlk başlarda Karaköy’deki restoranları ile bu işe girişen ve bir süredir Etiler’de hemen Nispetiye Caddesi’ne çıkan bir sokakta huzurlu bahçesi ile Bi Nevi Deli veganlar için İstanbul’da gerçek bir vaha. Vegan olmasanız bile, bu ilginç yemekleri denemek veya ilkbahar/yaz ayları ile biraz daha sağlıklı beslenmek istiyorsanız buraya bir uğrayın. Menülerinde vegan bolognese makarnadan vegan cheeseburgera kadar yok yok. Buğday gluteninden yapılan vegan şarküteri ürünü olan seitan kullanıyorlar ve kaju sütünden yaptıkları peynirle kendinize güzel bir vegan burger ödülü verebilirsiniz veya vegan burger de ne oluyormuş diyorsanız buyrun. 🙂 Bu arada çok geniş bir kahvaltı menüleri de bulunuyor, bir sonraki sefer onu denemeyi kafaya koydum. Kesinlikle çok yaratıcı bir menüleri var ve İstanbul’da böyle bir mekanın istikrarlı bir şekilde devam ediyor olması beni hem şaşırtıyor hem mutlu ediyor.

vegan-yemek-bi-nevi-deli-etiler-istanbul-2-e1524594979272.jpg
Bi Nevi Deli

2- Juico

Juico aslında bir “cold pressed juice” markası olarak hayatımıza girdi ve bu listede niye ikinci sırada diyebilirsiniz ama “en eskilerden” olarak ikinci sıraya kondurdum. 🙂 Türkiye’de cold pressed juice olayını ilk getiren marka Juico ve aynı zamanda artık meyve-sebze sularına ek olarak menülerinde çorbalardan salatalara kadar birçok farklı seçenek de var. Ürünlerinin hiçbirinde süt ve süt ürünü yok ve meğer zaten markanın kurucuları da veganmış ve Juico’da satılan her şey %100 vegan. Hem internet sitelerinden sipariş verebilirsiniz hem de Kanyon veya Maslak Orjin Plaza’daki corner dükkanlarından alabilirsiniz. Kanyon civarı çalışırken balkabaklı çorbalarına bir ara dadanmıştım. 🙂

Juico Istanbul, Cold Pressed Juice
Juico Istanbul

3- Atelier Raw

Kanyon sayesindeki keşiflerimden biri olan Atelier Raw’da kajudan yapılmış peynirden yoğurda kadar birçok ürün var ve veganlar için İstanbul’da bir vaha gibi. Etiler’deki dükkanlarında aynı zamanda workshop’lar da veriyorlar.

Atelier Raw Istanbul, Raw Foods
Atelier Raw

4- Makai

Yine Kanyon ile hayatımıza giren bir mekan: Makai. Intema Yaşam mağazasının içindeki Makai zaten ismiyle kendini belli ediyor “Vegan and Gluten-Free Kitchen”. Buradaki tüm ürünler vegan ve glütensiz. Ekmek üstü vegan peynirden, trüflü vegan burgere ve cheesecake’e kadar menülerinde birçok farklı seçenek var.

Makai Experimental, Kanyon, Istanbul
Makai Experimental

5-  Gab Foods

Arnavutköy’de geçen ay açılan ve Instagram’daki hesaplarımı takip ettiğim kadarıyla tam bir insta-friendly menüsü olan mekan, aynı zamanda vegan-friendly. Hem menüsünde veganlara uygun lezzetler var hem de kendi vegan çikolatalarını yapıp çok tarz ve güzel bir paketle satıyorlar. Hatta, buradaki her şey aşırı güzel ve özenli duruyor. Burası İstanbul’a sanki Londra’dan ışınlanmış gibi, bütün yemek trendlerini en güzel şekilde uyguluyorlar. Buranın arkasındaki isim kim diye merak ettim ve meğer sahibi Gabriel Palatchi, ünlü gelinlik markası Pronovias’ın varisiymiş ve geçtiğimiz sene Ediz Elhadef’le evlendikten sonra Türkiye’ye yerleşmiş. Henüz buraya gitmedim ama ilk Türkiye ziyaretimde listemin başında burası yer alıyor.

Karnabahar Steak, Gab Foods, Arnavutkoy, Istanbul
Gab Foods

6- Vi Coffee & Healthy Living

Bu sene Teşvikiye’de açılan ve güzel sunumları ile Instagram’da anında popüler olan mekanlardan bir diğeri de Vi Coffee & Healthy Living. Badem unuyla yapılan glutensiz keklerden, Instagram hesaplarında bol bol göreceğiniz hindistan cevizi sütü, kaju kremalı pastalarına birçok güzel seçenek bulunuyor ve hepsi oldukça instagramlık duruyor.

Vi Coffee and Healthy Living - TheUrbanMelody
Vi Coffee and Healthy Living

7-  Zencefil

Sanırım İstanbul’un en eski vejetaryen mekanlarından biri olan Zencefil’i böyle bir listeye eklememek olmaz ve herhalde İstanbul’da vegan ve/veya vejetaryen olup burayı bilmeyen yoktur. Burada diğer son yılların trend dalgası besinlerinden uzak olarak daha klasik pilav, mercimek köfte ve zeytinyağlı sebze yemekleri gibi seçenekler bulunuyor.

Bu arada aslında bu listeye bir de vegan iskender yapan “vegan meyhane” olarak 2016’da adını duyuran Terütaze’yi eklemek isterdim ama sanırım kapanmış. 😦

Tabii bütün bunlara ek olarak İstanbul’da da normal kafelerde vegan seçeneklerin menüye eklenmesi dikkatimi çekiyor. Bundan birkaç sene önce vejetaryen birisi için bile İstanbul’da dışarıda yemek zorlu bir durumken bütün bu beslenme konusunda çok ani bir değişim yaşanıyor.

Vegan Burger, Hackney Vegan Market
Londra’da Vegan Burger

Bu arada dünyada durumlar nasıl? Vegan beslenme çok hızlı bir şekilde yükselişte, hatta insanların yeni yıl kararları listelerine bile girmiş durumda. Mesela, “Sober January” (Alkolsüz Ocak) gibi “Veganuary” yani Vegan Ocak ayı konseptini bu sene o kadar çok yerde denk geldim ki, resmen başarılı bir pazarlama kampanyası gibiydi. Londra’da artık her kafede vegan alternatifler bulmak mümkün, hatta geçen gün büfe tarzı bir doughnut’çıda bile veganlar için ayrı seçenekler olduğunu gördüm – vegan mekanlardan bahsetmiyorum bile!

Bence bu konudaki en çarpıcı haberlerden biri TimeOut London’ın 2017’ye damgasını vuran trendlerden biri olarak vegan yemek marketleri ikinci sıraya koymuş olması. 2016’da yalnızca bir tane ayda bir kez düzenlenen vegan yemek pazarı artık haftalık olarak düzenleniyor ve yanında iki tane de kardeşi eklenmiş durumda. Yani, geçtiğimiz yıl Londra’da haftalık olarak düzenlenen üç ayrı vegan yemek pazarı vardı ve hem buralardaki standların hem de başka bu tür yemek pazarlarının sayısının artacağına hiç şüphem yok. Peki bu pazarlarda neler var? Vegan mumlardan vegan çantalara, tadı ve dokusu tavuk etine veya balık etine benzetilerek yapılmış “Vegan Fish & Chips”ten “Vegan Tavuk Kanat”a kadar birçok yemek seçeneği. Baya şaşkınlıkla gezmiştim.(Tavuk kanatçıyı burada inceleyebilirsiniz).

Vegan Fried Chicken, Hackney Vegan Market
Vegan Kızarmış Tavuk

Bütün bu vegan hayat tarzı etrafında yeni bir ekonomi doğuyor ve yavaş yavaş büyük ve küçük gıda şirketleri de bu işlere girmeye başladı. Sadece bir sene içerisinde Londra’daki süpermarketlerde vegan tatlılardan vegan sosislere birçok farklı etsiz ürünün sayısının nasıl arttığını kendim gözlemlemiş durumdayım. Önümüzdeki en az beş-altı yıl daha bu konuları çok daha fazla konuşacağımıza eminim.

Peki Türkiye’de de veganlık hızla artar mı çok merak ediyorum, ne diyorsunuz? Artan hayvan duyarlılığı ve sevgisi ile veganlık ve vegan beslenme de nasibini alır mı sizce?

Dünyada yükselen beslenme trendi: Veganlık + İstanbul’da vegan beslenmek&rdquo için 1 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: