Seyahat

3 adımda Kaş rehberi

Kaş, tam 90’larda Güney’de tatil kasabası deyince aklınızda bir şey canlanıyorsa onu karşılayan bir yer. Hatta zaman zaman kendimi 90’larda çekilmiş romantik komedi tadındaki yerli TV filmlerinden birinin geçtiği bir yerde gibi hissetmedim değil. Tabii 90’lar deyince aklınıza demode bir yer gelmesin, sadece o naif havayı aktarmak için benzettim. 🙂 Belki bu durumda en son çocukken buraya gelmiş olmam da etkili olmuş olabilir ama kesinlikle Bodrum veya Alaçatı’daki kalabalıkların olmamasının ve bozulmamışlığın bunda payı var.

kaş uzun çarşı
Kaş Uzun Çarşı

Yoksa tam aksine son bir-iki yılda Kaş bir gelişim içinde. Tabii bu durum Kaş’ta tatil yapmayı özellikle daha dingin ve/veya “bohem” olduğu için seven kitle açısından ne kadar “gelişim” sayılır o ayrı. Fakat öyle ya da böyle bir popülerleşme ve dönüşüme açık bir değişim halinde. Sadece kendi çevremden gözlemlediğim kadarıyla bile son bir-iki yılda Kaş’ı, Alaçatı’ya ek veya alternatif olarak tatil planlarına alan birçok kişi var. Hatta ben ve arkadaş grubum da bu yıl her yıl olduğu gibi Alaçatı’ya gitmek yerine değişiklik olsun düşüncesiyle Kaş’ı tercih ettik. Tabii ikisi an itibariyle çook ayrı tatil yerleri fakat böyle bir eğilim olduğunu düşünüyorum.

Ben şahsen Kaş’ı beğendim, benim gözümde dört artısı var: huzurlu, insanları pozitif, zevkli mekanlar var ve de özellikle benim gibi derin ve koyu mavi Akdeniz sularını sevenler için ideal koyları var.

Nerelere gitmeli?

Denizden bahsetmişken hemen size deniz için önerilerimi sıralayayım. Aslında Kaş koyları oldukça bakir ve pek tesis olmayan yerlermiş fakat son yıllarda yeni tesisler açılmış. Hem salaş yerler sevenlere hem de güzel tesis isteyenlere uygun yerler var.

kas hidayet blanca beach
Blanca Beach’in enfes frozenları

1) Blanca Beach – Hidayet’in Koyu
Bütün bir koyu tek başına kaplaması, tertemiz denizi, yeşil masalı restoranı, enfes frozenları ve de uygun fiyatları ile burası tesis olarak benim favorim oldu. Eskiden Hidayet’in Yeri olarak biliniyormuş, bu yıl bu tesis yapılmış ve oldukça güzel olmuş. Fiyatları (özellikle Çeşme’den sonra) çok uygun; şezlong ve şemsiye için 15 TL alıyorlar, onun dışında bir giriş ücreti yok. Bir “beach club”dan bekleyebileceğiniz her şey var, hatta organik dondurmadan, Italyan kahvecisine fazlasıyla mevcut. Denizinin girişi fazla taşlık haberiniz olsun. Bu arada işletmecisinin de isminin Emre Onar olması benim için oldukça komik bir tesadüf oldu. Giderseniz selamımı söyleyin. 🙂 Hem işletmecisi Emre Bey hem de işletme müdürü Selin Hanım çok şeker insanlar, servis de gayet iyi.

hidayet koyu kaş blanca beach
Blanca Beach – Hidayet’in Koyu

2) Limanağzı – La Moda Beach
Kaş’ın merkezinden kalkan tekneler ile 10 dk uzaklıkta Limanağzı isimli huzurlu ötesi koyda kendinizi buluyorsunuz. Burası oldukça bakir bir yer ve yalnızca denizden ulaşım mümkün. Limanağzı’nda birkaç yer var; bize Bilal’in Yeri ve La Moda önerilmişti, otelimizin önerisi ile La Moda’ya gittik. Bilal’in Yeri biraz daha salaş ama şeker bir yere benziyor, La Moda ise şezlongları ve iskelesi ile bir tık daha derli toplu. La Moda’nın çok iyi niyetli işletmecileri var fakat servis konusu biraz sıkıntılı, acele hizmet beklemeyin. Fiyatlar burada da uygun, yalnızca 20 TL harcama limiti var. Yemeklerden bazlama ile yaptıkları varyasyonlar lezzetli ama asıl tatlıları çok güzel. İngiliz bir şefleri varmış ve efsanevi bir elmalı crumble yapıyor, haberiniz olsun.

limanağzı kaş la moda beach
Limanağzı’nın tertemiz denizi

Limanağzı’nda nerede olursanız olun zaten asıl olayı denizi ve gerçekten en beğendiğim koylar arasına girebilir. Cam gibi bir suyu var ve o kadar temiz ki burası Caretta Caretta’ların da mekanı olmuş, onlarla yüzebiliyorsunuz! Bize gün boyunca birkaç Caretta eşlik etti. 🙂 Bu arada deniz o kadar temiz ki canlı kalamar bile gördük. 🙂 Burada hangi tesise gelirseniz gelin tekneler ile Kaş’tan gidiş dönüş kişibaşı 20 TL.

takım adalar tekne turu
Kaş Takım Adaları’ndan bir koy

3) Tekne turları
Kaş Limanı’ndan birçok günlük tekne var ve klasik birkaç koy turu yapıyorlar. Bir gününüzü böyle değerlendirerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kekova turu, Kaş Takım Adalar turu gibi farklı birkaç tur alternatifi var. Biz Kalkan’da yazlığı olan arkadaşımızın önerisini dikkate alara Kaş Adalar turunu yaptık, tavsiye de ederim. Öğlen yemek dahil günlük kişi başı 90 TL gibi bir fiyatı var.

kaputaş plajı kaş antalya
Kaputaş Plajı

4) Diğer
Denize girmek için Kaş’tan 15 dk. uzaklıktaki meşhur Kaputaş Plajı’na da gidebilirsiniz. Veya Limanağzı gibi Kaş’a yakın Büyük Çakıl ve Küçük Çakıl plajları da alternatif olabilir.

Neler yemeli-içmeli?

1) Zaika
Zaika = ziyafet. Gerçekten uzun zamandır yemeklerinden bu kadar memnun olduğum bir yer olmamıştı. Burası aslında bir ocakbaşı ve açıkçası Kaş’ta ocakbaşına gideceğimizi duyunca oldukça garipsemiştim. Fakat gittikten sonra diyorum ki şaşlık yemek için Kaş’ta Zaika’ya gelinir!

Çok güzel soğuk mezeleri var, neredeyse hepsini denedik ve yine neredeyse hepsine hayran kaldım. Favorilerim; Antep Fıstığı Ezme (fıstıklı, fesleğenli lor peyniri gibi), Mütebbel (eğer tahin seviyorsanız Lübnan usulü, eğer sevmiyorsanız Hatay usulü fakat ben tahin sevmeme rağmen bir sonraki gidişte tercihim Hatay usulü olur) ve Muhammara (biraz bol salçalı fakat koydukları kişniş enfes bir aroma sağlamış).

zaika ocakbaşı kaş
Zaika’nın mezeleri

Ana yemek olarak ise sadece şaşlık, şaşlık ve şaşlık diyorum. 🙂 O kadar talep oluyormuş ki, rezervasyon yaparken şaşlık da ayırtmak gerekiyormuş. Biz tam bir ay önceden ana yemekleri rezerve etmeyi başta garipsedik ama yiyince hak verdik. 🙂 Gerçekten yumuşacık ve çok lezzetli. Özel sosla marine ettikleri kendi spesiyalleri bonfile de oldukça lezzetli ama tavsiyem şaşlık. Tatlı olarak da menüye uygun olarak enfes bir tahinli çıtır kabak tatlıları var.
Tek sıkıntı servis konusundaki hafif aksamalar onun dışında fiyat-performans-lezzet skalasından puanım 9/10.

Adres: İlkokul Sokak No: 13 Telefon: +90 242 836 23 73

2) Nereid Meyhanesi

Kaş’ın merkezinde Uzun Çarşı diye dükkanların sıralandığı bir eski çarşı var, onun bitiminde bir sokak boyunca çeşitli meyhaneler ve restoranlar var. Bahçe Balık oldukça öneriliyor ve beyaz dekorasyonu ile çok cazip de duruyor fakat arkadaşlarımdan biri orayı hiç tavsiye etmeyince alternatif araştırdık ve mavi-beyaz pötikare örtülü masaları ile Nereid Meyhanesi’ni bulduk.

fotoğraf(15)
Nereid Meyhanesi

İki kattan oluşuyor denebilir. Büyük bir teras ve onun iki kat üstünde küçük bir balkon. Balkondan çok güzel bir manzarası var ve Kaş ayaklar altında ama büyük gruplar için ne yazık ki yer yok.

Meze konusunda oldukça iddialılar ve çeşit çeşit mezeleri var. Genel olarak mezelerin çoğu beni pek etkilemedi; ya genel geçer bir lezzetleri vardı ya da kabak çiçeği dolmasının içinin kuru olması gibi kusurları vardı. Burada en çok önerilen Girit böreği ve Saganaki ise fazla tuzlu ve ağır peynirleri ile sınıfta kaldı. Neredee Yunanistan’daki saganaki nerede buradaki. Sıcak deniz ürünlü mezeleri ise fena değil. Kabak, peynir ve karidesten yaptıkları lavinya ve tereyağlı ahtapot tavsiye edebilirim. Yemek konusunda çok seçici değilseniz, ortamı güzel olsun yeter diyorsanız buraya gelebilirsiniz. Fiyatları uygun, genel puanım 6.5/10

Adres: Andifli, Süleyman Sandıkçı Sk. No: 8 Telefon: +90 242 836 3474

dejavu bar kaş manzara
Deja Vu’dan manzara

3) Deja Vu
Kaş Limanı’na tepeden bakan terası ile günbatımında bu bara gelmeniz ve bir bira veya bir kokteyl içmeniz şart! Müzikleri de oldukça güzel. Kaş için olmazsa olmazlar listesinde.

4) Hideaway
Saklı bahçesi ile ayrı bir dünyası olan bu bara dönmeden gitsek üzülürmüşüm! Aşırı zengin içki menüsü (yok yok), huzurlu bahçesi ve keyifli müzikleri ile Hideaway’e de uğramadan olmaz.

hideaway bar kaş
Hideaway’in gündüz hali; gece ışıklı loş hali ile çok cozy

Nerede kalmalı?
Kaş’ın içinde birçok küçük otel mevcut ama bir arkadaşımızın daha önce kalıp memnun olması ile biz çok uğraşmadan doğrudan Upperhouse isimli butik otele rezervasyon yaptırdık. Kaş’ın tam merkezinde bulunuyor ve her yere birkaç dakika yürüme mesafesinde olması açısından lokasyonu çok iyi. Çalışanlar çok güleryüzlü ve yardımsever (Bu konuda tam puanı hak ediyorlar). Ayrıca otelin kendine ait bir avlusu bulunuyor ve sabahları burada kahvaltı yapmak çok huzurlu, hatta şu an yazarken geri dönmek istedim! Otelin ayrıca bir kahvecisi ve bir dondurmacısı bulunuyor ve onlar da bu avluya açılıyor. Kaş gibi küçük tatil kasabalarında daha otantik dekorasyonları tercih ettiğimden, otel ile ilgili eksi olarak sayacağım tek şey, fazla modern dekorasyonu (ayrıca küçük tuvaletleri)

Adres: PTT Cd. Ozturk Sok. No:15 / Telefon: +90 242 836 4333

Genel olarak Kaş tam bir küçük güney kasabası ve üç veya dört gün Kaş için ideal. Eğer biraz daha uzun kalırsanız hemen komşu kasaba olan Kalkan‘a uğrayabilirsiniz, Patara‘da denize girebilir veya Kaş Limanı’ndan motor ile 20 dk. uzaklıktaki Meis adasına günübirlik geçebilirsiniz. (Meis’e gidiş-dönüş toplam 25 Euro imiş, adada yine 25 Euro’ya günlük vize alabiliyormuşsunuz)

Bunlar da ilginizi çekebilir:
48 Saatte Urla
Burgazada’da yapılacak 8 şey
İstanbul’da güzel kokteyl içebileceğiniz 9 yer

3 adımda Kaş rehberi&rdquo için 11 yorum

  1. Zaika ve şaşlığı efsanedir. Biz de gitmeden önce şaşlık ayırtmıştık. Daha geçenlerde aklıma geldi yine. Canım çok kebap çekmişti, “keşke Kaş’da olsak da Zaika’ya gitsek” demiştim. Bu arada iki sene öncesine kadar HiJazz isimli çok tatlı bir bar vardı. İşletmecisi Elvis Presley şarkıları söylüyordu. Gittiğimiz sene de Beatles’ın Türkiye’deki tribute grubu Meat The Beetles çıkıyordu bazı geceler sahneye. Çok keyifli bir yerdi ama maalesef işletmecileri değişti ve artık eski tadı yok. Hep derim Kaş tatil yapılacak en güzel yer diye. Çok güzel bir yazı olmuş, eline sağlık! 🙂

    Liked by 1 kişi

    • Yorumun için teşekkürler! Sanırım ben de artık “keşke Kaş’da olsak da Zaika’ya gitsek” cümlesini ara ara kuracağım.:) HiJazz’ı çok merak ettim, keşke işletmecileri değişmeden gidebilseymişim!

      Beğen

  2. Rotamı Kaş’a çevirmeme sebep olan oldukça özendirici bir yazı olmuş 🙂 Eline sağlık. Ulaşımı nasıl sağladınız? Eğer uçakla gittiyseniz otele transfer kolay mıydı?

    Liked by 1 kişi

    • Teşekkürler Merve! 🙂

      Kaş’a ulaşım konusu aslında biraz sıkıntılı. Dalaman Havaalanı en yakın havaalanı (araba ile 2.5 saat uzaklıkta) fakat Havaş benzeri bir transfer bulunmuyor. Geçen yaz Turkcell Profesyoneller Kulübü’nün ücretsiz transferi varmış fakat bu yıl öyle bir uygulama yok ne yazık ki. Taksi ile biraz pahalı olduğu için yardımcı olmaları açısından kalacağın otele sorabilirsin. Biz otelimize sorduk ve yardımcı oldular. Antalya Havaalanı’ndan Kaş’a minibüs varmış fakat hem yol çok virajlıymış hem de Kaş’a ulaşmak 3 saati geçiyormuş, haberin olsun. Eğer gidersen haber ver 🙂

      Beğen

  3. Adaşım ve soydasim 🙂 onerilerin icin tesekkur ederim. Bu yaz seni hidayetin koyunda agirlamaktan mutluluk duyarim
    Direkt numaram.0531 590 10 10

    Beğen

    • Merhaba Emre Bey 🙂 Yorumunuz için teşekkürler, bu yaz Kaş programım ne yazık ki yok ama inşallah önümüzdeki yıllarda tekrar görüşmek üzere 🙂

      Beğen

  4. Emre’cim, ben Kaş ‘a uzunca bir süre önce gitmiştim. Güzel bir tatil geçirmiştim ancak senin de söylediğin gibi fazla tesis yoktu. Tekne gezimiz muhteşem geçmişti ( beni tekne tutmasına rağmen ) … Hatırladığım TERSANE KOYU ve KEKOVA’da denizin çok güzel olduğu ve senin Kaş hakkında yazdıklarından sonra tekrar ve uzun süreli bir Tatil için gitmek istediğim …
    Yazdıklarını takip ediyor ve çok beğenerek okuyorum. Şimdi bir şeyler öğrenme sırası bende. Kutluyorum seni, ayni zamanda servis arkadaşım 💞

    Beğen

    • Çok teşekkür ederim hocam; yazılarımı takip ettiğinizi ve beğendiğinizi öğrenmek, hatta yeni bir tatil planı için ilham vermesi sevindirdi. 🙂

      Beğen

  5. vedatugur

    Heyyy bu çok detaylı ve samimi bir Kaş yazısı olmuş. Kaleminize sağlık!

    Beğen

  6. vedatugur

    Heyy, gayet iyi bir Kaş yazısı olmuş bu. Kaleminize sağlık!

    Beğen

Yorum bırakın